1898 – Inhuldiging van het Boerenkrijgmonument
aan de Sint-Pieter en Pauwelkerk in Mol
Onze bevolking was allesbehalve gelukkig met de Franse overheersing. De Boerenkrijg ontstond niet alleen door wrevel van de verfransing en de godsdienstvervolgingen, maar vooral door de beslissing dat honderden jongens dienst moesten nemen in het Franse leger.
Volgens de grootmoeder van de vader van Rik Berghmans (1900 -1988, Hooistraat) zouden twee dronken Franse sansculotten bij hun inval omstreeks 1794 twee kinderen van Ginderbroek vermoord hebben.
“Op de plaats waar nu ’t Bazarke is en Gerard Van Baelen woont, stonden vroeger lage werkmanswoningen.
Twee Franse sansculotten stormden de eerste woning binnen.
Zij eisten voedsel en sieraden op. De bewoners willigden hun eisen niet meteen in. Een van de soldaten werd zo driest dat hij met zijn bajonet door de wissen wieg stak. De baby die er in lag zou enkele dagen later overlijden.
Als woestelingen vlogen ze de volgende woning binnen. Onder een vlierenbos lag in de lommerd een kleuter op een doek. Een soldaat greep het jongetje bij zijn voetjes en slingerde het de lucht in, de andere soldaat sprong met zijn bajonet eronder om zo het kind op te vangen.”
Ook vernielden de Fransen de Muneskapel aan de Veldstraat (nu Martelaren-straat).
Vele boerenjongens doken onder in de bossen en grepen naar de wapens. Ze werden door de Fransen als Brigands (misdadigers) gebrandmerkt, maar die scheldnaam werd hun erenaam.
De leider van de Molse boerencompagnie was David Van Tongel, een lakenmaker uit de Nieuwstraat. Hij was de broer van de grootvader van onze Poerre, alias Theodoor Van Tongel (Zo leefde Ginderbroek nr. 9: De Poerre).
David Van Tongel, geboren in 1774, is na de nederlaag van het boerenleger in 1798 naar Oostenrijk gevlucht. In 1811 trouwde hij in Wenen met mejuffrouw Van Zeebroeck uit Brussel. Hun nakomelingen hebben het in Oost-Europa ver geschopt: zijn zoon werd Stauvrantoffizier, zijn kleinzoon Dr. Jurist en zijn achterkleinzoon Okonomieverw.
In 1948 was het honderd vijftig jaar geleden dat de boeren ten strijde trokken tegen de Fransen met als leuze: Voor outer en heerd! De gemeente vierde die honderd vijftigste herdenking met een optocht door de straten van Mol-Centrum.
1948 - Voor de woning van onderwijzer Miel Van Ballaer in de Nieuwstraat (nu Frit Plus): de praalwagens van de optocht